Идеята за КИ – 2 част

Лекция на шихан Фумио Тойода

Няма нищо лошо в това да си възпитан и миролюбив, и да искаш да си такъв. Но не бъркайте метода на трениране и философията на Будо; Пътят на война с техниките в бойните изкуства. Нашият метод на трениране на айкидо, например, е кооперативен и хармоничен. На мен това ми харесва. Важно е да си помагаме един на друг да учим. Философията в Айкидо е да не нараняваме другите, да бъдем етични, да защитаваме другите, да не се бием. Това също ми харесва.

Но ако попаднем на ситуация свързана с насилие, ние не можем да я избегнем. Казваме, че се „хармонизираме“ с конфликта, но… това не означава, че го избягваме!Изправяме се срещу него. Приемаме го. Не бягаме. Тогава, благодарение на тренировките, имаме шанс да се хармонизираме с него и да го прекратим. И се надяваме, че никой няма, да бъде наранен. Трябва да бъдем силни!

Но самите техники не са не-насилствени. Техниките, всъщност, са рафинирано и специално разработено насилие. Те са концентрат. По този начин те са се предали от поколение на поколение.
Не зная, откъде се взеха тези странни идеи за не-насилствено бойно изкуство. Може би по времето, когато айкидо се появява в Калифорния. Не казвайте на учениците ми в Калифорния, че съм го казал (смее се).

По същия начин някои хора искат да избягат от тялото си и да открият нещо по-висше, наречено „КИ“. Но „КИ“ е тялото. Това тяло е „КИ“. Всичко е „КИ“. Физиците ни казват, че всичко е енергия. Но вместо това, ние искаме нещо специално и екзотично, което е извън реалността. Хората занимаващи се с айкидо изпъват ръцете си и ги правят не-сгъваеми, казвайки, че течащото „КИ“ е причината за това. Това е добър учебен пример, но само това.

Не се захващайте за това. Вашата ръка е енергията. Дори ако има някакъв вид енергия, течащ през ръката ви като вода през маркуч, тя не е отделна от вашето тяло.
Тялото и съзнанието, тялото и енергията, моето тяло и твоето тяло, физическо и духовно – всичко това не са различни неща, ама изобщо!
Надявам се всеки да стане силен айкидока със силна, изчистена, енерична техника. Защото сте избрали да учите айкидо. Не съм ви карал насила… само караме хората да си плащат месечните такси, докато са тук (смее се). Надявам се освен това, че ще разберете дълбоката приложимост на принципите и философията на бойните изкуства, които са нашия начин на живот и минават отвъд обикновените ситуации на насилие и нападение/самоотбрана.

Но не правете грешката, да търсите тази дълбочина и духовност отвъд ситуациите на нападение/самоотбрана. Вие сте избрали бойните изкуства за свой път – там е, където трябва, да намерите дълбочината. Ние ставаме силни и затова можем да говорим за мир. Ако не харесвате тези ситуации на нападение/самоотбрана и те ви карат да се чувствате неудобно, добре! Вие сте попаднали на правилното място! Сблъскайте се с тях в доджото и победете този страх. Има много насилие по света и вие трябва да научите как да не ви е страх от него. Това е достатъчна причина да бъдете тук с нас и да учите айкидо.

Но, ако някой наистина не успее да се справи и да понесе тренировките, нека не казва, че нашият начин на практикуване е грешен и нека не създава фантазии за „не-насилственото изкуство на хармонията“ или „Енергията „КИ“ или други магии. Просто отбележете, че не харесвате бойни изкуства.

   Можете да изучавате вместо това калиграфия или чаена церемония, ако те подхождат повече на вашия характер. Калиграфията и чаената церемония са прекрасни изкуства. Има пътека или път, който е подходящ за всеки! Затова имаме толкова различни занимания в доджото. Всеки би трябвало да има възможност да идва тук и да намери своя път, по който да се усъвършенства и да стане силен.
Аз просто препоръчвам на хората да изберат правилния път. И това обикновено е този, който ви кара да се чувствате леко некомфортно.